Krapinske toplice

Samo 46 km od Zagreba, na 160 m nadmorske visine smjestilo se malo slikovito mjesto Krapinske Toplice.

Zahvaljujući mirnoj dolini rječice Kosteljine okruženoj šumovitim brežuljcima koja se otvara samo prema jugu, Krapinske Toplice imaju ugodnu klimu s prosječnom ljetnom temperaturom od 19°C, a zimskom 2°C. Temperatura izvora termomineralne vode je 40 – 45°C, a vodu kemijski karakteriziraju kalcij, magnezij i hidrokarbonat.

Temelj razvoja Krapinskih Toplica kao lječilišta sačinjavaju njene tri bolnice – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice, utemeljena 1956. kao bolnički odjel za reumatske bolesti i ortopedsku rehabilitaciju (iako joj počeci sežu u Badlovo doba), Specijalna bolnica za kardiologiju i kardiovaskularnu kirurgiju «Magdalena» (utemeljena 1996. g.) te Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju «Akromion» (2008.). Osim navedenih bolnica u mjestu djeluje i Poliklinika za internu medicinu «Vita» (2006).

Toplički pješački prsten

Bezbrojni puteljci počinju u dolini rječice Kosteljine i granaju se na sve četiri strane svijeta u obliku srebrnih niti kroz gusto obrasle brežuljke, vinograde, voćnjake i polja. Prekrasni vidici, blaga klima, čist zrak, veliki broj sunčanih dana u godini, uz termomineralnu vodu, daju tom mozaiku povoljnih prirodnih činitelja idealnu mogućnost za programe za očuvanje tjelesnog i duševnog zdravlja u svim godišnjim dobima.