Suveniri

Krapinski sudec, bilikum i srabljivec dio su kolekcije suvenira poznate krapinske kamenine.

Riječ bilikum potječe od njemačke riječi Willkommen - Dobro došao! Bilikum se sastoji od tri spojene posude na kojima stoje imena Čeh, Leh i Meh, čija se imena spominju u popularnoj legendi o tri brata koja su nekoć živjela u tri grada Krapine, a temelju čega se tvrdi da je Krapina «kolijevka svih Slavena».

Ispijanjem vrča «Krapinski sudec» Krapinčani iskazuju dobrodošlicu gostu koji dolazi prvi put u kuću.

Srabljivec ili mudrijaš ima natpis «Svaki pije neka zdravo samo nek najde luknju pravu». Iz njega se pije na poseban način. Potrebno je začepiti rupice, kojih ima sedam. Pije se samo kroz jednu da se ne prolije, pa je potrebno pronaći onu pravu.

Vandrček je poseban način ispijanja zdravice: jedna zdravica »vandra» putuje kružno oko stola, od gosta do gost. Svaki gost mora nazdraviti svojim riječima popratiti i zatim puni vandrček ispiti. Ovaj običaj Krapinčani su kasnije upotpunili. Kad bi se proglasilo «Pije se vandrček» svi gosti bi se primili za ruke i uz pjesmu i lagani ples obišli cijeli stol kao jedan lanac, dok ne bi došli opet na svoje mjesto. U kajkavskim krajevima vandrček se naziva i pehar iz kojega gosti naizmjenično piju. Pehar»putuje» od gosta do gosta.

O lepezi – u 18. i 19. stoljeću lepeza je bila omiljen i važan dio ženskog modnog pribora i izraz ženske ljupkosti. Lepeza se koristila na plesovima za tajno sporazumijevanje. Zatvorena lepeza ispred desnog oka značila - kada te mogu vidjeti; prst preko određenog broja krila – sat sastanka; brzo i čujno zatvaranje lepeze – sastanak je nemoguć; polagano mahanje otvorenom lepezom ispred očiju - slijedeći ples je naš; otvorena lepeza ispred prsiju - slijedeći ples je naš … Ovakvi duhoviti «govori» lepeze koristili su se i raznim dvorskim ceremonijama.

Pogledajte krapinske suvenire