Običaji

Krapinski Vandrček

Među mnoštvom običaja krapinskog kraja poznata je i tradicija gostoljubivih čašćenja koja se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske razvija od 18. stoljeća u starim plemićkim kurijama i u građanskim domovima, a u 19. i 20. stoljeću po „kletima“ i domovima seljaka i krapinskih purgera.

Krapinčani primaju svog gosta otvorena srca o radpsma pogleda, a pod starim i novim krovovima u „kletima i kleticama“ gosti postaju pajdaši i prijatelji.
Veselice tj. „pajdaštva“ vodile su se prema određenim pravilima odnosno ceremonijalu koji se nazivahu „Šatuti“. Takova vinska družba postojala je u Krapini, zvala se „Bilikum – Čeh – Leh – Meh“, a Statut im se zvao „Krapinski vandrček“.

Najljepše je piti vino iz bilikuma, raznovrsnih vrčeva ispijanjem kojih Krapinčani iskazuju dobrodošlicu gostu, koji dolazi u kuću prvi puta. Sama riječ bilikum dolazi od njemačke riječi Willkommen što znači dobro došli.
Najpoznatiji bilikum je bilikum Čeh-Leh-Meh koji se sastoji od tri spojena vrčića. Osim bilikuma postoji još pehar „Krapinski sudec“ i pehar „Srabljivec“ s natpisom „Svaki neka pije zdravo, samo nek najde luknju pravu“.

Stoga nemojte ni Vi otići iz Krapine, a da ne ispijete ljekovitog zagorskog vina iz Krapinskog bilikuma. Ako Vam se svidi ponesite ga za uspomenu. To je jedinstven suvenir, u njemu će odzvanjati: „Dobro mi došel prijatel ...“

Zagorska večera

Petrolejka stara na stolu stoji ...

Do nje kupica vina
i komad kruha donačega, kuruznoga
Jen črleni paradajz,
sivi, veliki luk, i
... hrapavi stol –
veliki, pri obloku ...

(Aristea Košutić, VIII razr. Krapina 1974. god.)